Про заходи безпеки під час робіт у замкнених просторах

Серед численних робіт підвищеної небезпеки слід окремо виділити роботи в замкнених просторах (колодязях, камерах, колекторах, траншеях тощо), оскільки вони виконуються під час експлуатації водопровідно-каналізаційних і лінійно-кабельних споруд, об’єктів газового господарства суб’єктами господарювання в сільському господарстві, легкій, текстильній, переробній промисловості, у металургії, машинобудуванні тощо. Основні причини, що призводять до нещасних випадків, – незадовільна організація та контроль за проведенням робіт підвищеної небезпеки, нехтування заходами безпеки. Тож нагадаємо основні вимоги безпечного проведення робіт у колодязях, камерах, відстійниках, каналах.

До робіт у замкненому (обмеженому) просторі  допускаються працівники, які:

  • пройшли навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт;
  • пройшли медичний огляд і не мають протипоказань до виконання такого виду робіт;
  • забезпечені спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, контрольно-вимірювальними приладами й сигналізаторами шкідливих і небезпечних факторів навколишнього середовища.

Перед початком роботи всередині підземних споруд, замкнених (обмежених) просторах і  допуском працівників до проведення робіт необхідно виконати всі підготовчі заходи, визначені нарядом-допуском на проведення робіт, а саме:

– вивести з роботи й відокремити заглушками трубопроводи, через які можливе потрапляння вибухонебезпечних, пожежонебезпечних, агресивних та отруйних речовин;

– вимикальну арматуру необхідно закрити, вентилі відкритих дренажів, з’єднаних із атмосферою, повинні бути відкритими;

– до спуску до колодязя або робочого каналу виконувач роботи має перевірити стан засобів індивідуального захисту, одягти запобіжний пояс зі страхувальною мотузкою, яку повинен весь час тримати інший працівник, котрий знаходиться на поверхні.

– провести аналіз загазованості на наявність шкідливих і небезпечних речовин та за необхідності забезпечити їх вентиляцію (перед спуском у колодязь необхідно впевнитись у відсутності шкідливих газів за допомогою переносного газоаналізатора чи шляхом опускання в колодязь або камеру запаленої шахтарської лампи).

Увага!!! Спускатись або входити до замкнених (обмежених) просторів, підземних споруд  для відбирання проб повітря заборонено. Не дозволяється перевіряти наявність газів за запахом або шляхом опускання в колодязь чи камеру запалених предметів.

Під час роботи спуск працівників до колодязя дозволяється тільки в шланговому або ізолюючому протигазі, справність яких перевірена перед початком проведення робіт. Замінювати ізолюючий протигаз фільтруючим не дозволяється. Виконувати роботи в замкнених (обмежених) просторах повинна бригада не менш ніж із трьох працівників: один – для роботи в колодязі, другий – для роботи на поверхні, третій – спеціально для спостереження й у разі потреби надання допомоги тому, хто працює в колодязі. Не дозволяється доручати працівнику, котрий спостерігає, будь-яку роботу, доки той, хто працює в колодязі, не вийде на поверхню. Для зв’язку спостерігача з працівником, котрий перебуває в замкненому (обмеженому) просторі, необхідно визначити та використовувати знакову сигналізацію за допомогою рятувальної мотузки.

Нагадуємо, що під час робіт усередині споруд каналізаційної мережі категорично забороняється застосовувати відкритий вогонь, палити, запалювати сірники, перевіряти наявність газу підпаленим папером. Відкриті каналізаційні колодязі мають бути огороджені з метою запобігання потрапляння до них людей, тварин або наїзду транспортних засобів. Пам’ятайте, що під час роботи в замкненому просторі необхідно контролювати самопочуття членів бригади. Має здійснюватися контроль за порядком її допуску та виведення з місця виконання робіт.

Related Post

Запитання – відповідь

Як укласти трудовий договір під час воєнного стану? Роботодавці й працівники самі вирішують, чи укладати договір у письмовій формі. На

Тривалість випробувального терміну

Термін випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати 3 місяців. До нього не

Держпраці та Держмитслужба посилюють співпрацю для недопущення поширення нехарчової продукції, що становить серйозний ризик суспільним інтересам

21 квітня відбулася робоча зустріч Голови Держпраці Ігоря Дегнери та в.о. Голови Держмитслужби Сергія Звягінцева. Участь у заході також узяли