Трудові перевірки будуть проводитися по-новому

Повідомляємо, що Верховна Рада України 04.03.2021 року ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання», який набув чинності 27.04.2021 року. Цим законом внесена низка змін до законодавчих актів, згідно з якими, органи місцевого самоврядування позбавляються повноважень щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про працю та зайнятість населення.

Так, відтепер, відповідно до частини другої статті 259 Кодексу законів про працю України та частини другої статті 17 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування можуть проводити перевірки, які не належать до заходів державного нагляду (контролю), лише на підприємствах, в установах і організаціях, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад. Згідно зі змінами, які внесені до частини третьої статті 18 та статті 34 цього ж закону, їм надаються виключно повноваження ініціювати проведення перевірок у зазначених сферах відповідними державними органами, також  органи місцевого самоврядування позбавляються функцій накладення штрафних санкцій при здійсненні контролю за дотриманням законодавства про працю.

Відповідно до змін, внесених до пункту 2 частини 1 статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, органи місцевого самоврядування позбавлені права складати протоколи про адмінпорушення за частинами 1-4 статті 41 Кодексу (за порушення у сфері праці щодо належних виплат працівникам та за оформлення працівників без трудового договору). Внесені зміни до статті 188-6 Кодексу та уточнено, що адмінштраф до посадових осіб буде застосовуватись або за невиконання законних вимог посадових осіб Держпраці чи його територіальних органів щодо усунення порушень законодавства про працю, зайнятість населення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування, або недопущення посадових осіб цих органів до здійснення заходів держнагляду (контролю).

У статті 1 Закону України «Про основні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» дається визначення терміну «створення перешкод» органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) – невиконання законних вимог посадових осіб органу державного нагляду (контролю) або недопущення посадових осіб цього органу до здійснення заходів державного нагляду (контролю), підстави яких визначені законом. Обов’язки суб’єкта господарювання, визначені у статті 11 Закону, відповідно доповнені новою вимогою – не створювати перешкоди органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні ними заходів державного нагляду (контролю) за умови, що зазначені заходи здійснюються такими особами відповідно до вимог закону. Внесені зміни й до частини 1 статті 6 Закону, де підставами для здійснення позапланових заходів є звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства у випадках, коли право на подання такого звернення передбачене законом.

Related Post

У Запоріжжі працівникам торгівлі роз’яснили особливості укладення трудових договорів із нефіксованим робочим часом

Посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області проконсультували співробітників підприємств торгівлі стосовно змін до трудового законодавства на період воєнного стану.

На яку роботу не слід погоджуватися

Благодійна організація «Мережа 100% життя. Запоріжжя» щодня надає гуманітарну допомогу соціально незахищеним верствам населення, серед яких і вимушені переселенці з

Запитання – відповідь

Чи можна відмовити працівнику в наданні відпустки? У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду